BC ICBC Knowledge Practice Test: 50 Free Questions

The ICBC Knowledge Test (Class 7L learner's licence) has 50 questions, and you need 40 correct (80%) to pass.

This free practice test is Practice Test 1 from the FlashPath British Columbia question bank: 50 questions with the correct answer and an explanation for each. Score 40 or more to reach the same pass mark.

Tap an answer to check it, or open "Show answer" under any question.

Free download · ★ 4.7 from 312 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.

  • Updated
  • 1 min read
  1. 1. A good driver should not:

    Show answer

    Answer: d) Be spontaneous.

    • As a good driver, you should not be spontaneous.
    • Instead, you should plan your driving, keep learning, predict the scene and think for yourself.
  2. 2. Attempting emergency driving strategies without proper training could be:

    Show answer

    Answer: d) Potentially dangerous and ineffective.

    Emergency driving strategies.

    • Two strategies to handle dangerous situations are emergency braking and skid control.
    • You should only practice them in a safe location under the supervision of an expert driver.
  3. 3. While driving by a crash scene, what should you do?

    Show answer

    Answer: a) Do not obstruct traffic by slowing down more than necessary.

    • When driving by a crash scene, do not obstruct traffic by slowing down more than necessary.
    • Stay focused on your driving to avoid causing another crash.
  4. 4. When you're driving in heavy fog, you should use:

    Show answer

    Answer: a) Low-beam headlights.

    • When you're driving in heavy fog, you should use low-beam headlights.
  5. 5. Which of the following as a dangerous driving condition caused by rain?

    Show answer

    Answer: d) Loss of traction.

    Rain can cause two dangerous driving conditions:

    • Loss of traction.
    • Hydroplaning.
  6. 6. How many stages of licensing are there under the graduated licensing program?

    Show answer

    Answer: a) Three.

    Graduated licensing program (GLP).

    • GLP is meant for new drivers of any age.
    • There are three stages of licensing under GLP.
    • Class 7(L)
    • Class 7(N)
    • Class 5
  7. 7. What is whiplash?

    Show answer

    Answer: d) Injury to the the neck, head and or shoulders after being subjected to a snapping motion.

    • Whiplash is an injury to the neck, head and or shoulders after being subjected to a snapping motion.
  8. 8. What you can't see in your vehicle's rear and side-view mirrors is your:

    Show answer

    Answer: d) Blind spot.

    • What you can't see in your vehicle's rear and side-view mirrors is your blind spot.
  9. 9. When you're traveling in the winter, it's a good idea to:

    Show answer

    Answer: a) All the options are correct.

    When you're traveling in the winter, it's a good idea to:

    • Carry a shovel, sand or salt, and warning flares.
    • Use snow tires.
    • Make sure that snow and frost are removed from all your windows before you start driving.
  10. 10. The signs using this shape and color usually suggests which of the following?Illustration for: The signs using this shape and color usually suggests which of the following?

    Show answer

    Answer: b) Distance and directions.

    Shows distance and directions.

    • White message on green background.
    • Provides information such as distance to destination.
    • For example: Name of the city and its distance.
  1. 11. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: b) Crew working ahead.

    Crew working.

    • Posted in construction zones.
    • Obey posted speed limit.
  2. 12. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: b) Right lane ends ahead.

    Right lane ends ahead.

    • It is a warning sign.
    • If you are in the right-hand lane, you must merge safely with traffic in the lane to the left.
  3. 13. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: b) Bus entrance.

    Bus entrance ahead.

    • The direction of the bus will indicate whether the entrance is on the left or the right.
    • Be prepared to yield to buses entering the roadway.
  4. 14. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: c) Parking lot.

    Parking lot.

    • It indicates a larger space (lot) for parking.
    • Parking signs let you know where and when you are allowed to park.
    • You may receive fines or your vehicle may be towed (or both) if you park illegally.
  5. 15. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: a) Passing lane ahead.

    Passing lane ahead.

    • The sign will indicate the side on which passing lane is added.
  6. 16. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: b) Two-way traffic.

    Two-way traffic.

    • It is two-way traffic street.
    • Dotted lines means that you can use the other lane while passing but not otherwise.
  7. 17. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: c) You may drive in this lane.

    • A green arrow indicates that you may drive in this lane.
    • Lane control signals are usually placed over lanes to indicate which ones are open for driving.
  8. 18. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: d) Proceed left or straight without yielding.

    Flashing green arrow with a steady green light.

    • Also called advance left turn signal.
    • You may turn in the direction of the arrow or proceed through.
    • The oncoming traffic will be facing a red stop signal.
  9. 19. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: b) You may turn left but through traffic must stop.

    Flashing green arrow with a steady red light.

    • Protected left turn.
    • Continue if making a left turn without stopping.
    • However, through traffic must stop for red light.
  10. 20. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: d) Continue only if the intersection is clear.

    Flashing green.

    • Pedestrian controlled light.
    • Go only if the intersection is clear.
  11. 21. Illustration for: What does the arrow on the first lane indicate? What does the arrow on the first lane indicate?

    Show answer

    Answer: b) Vehicles in this lane may turn left or go straight.

    Turn arrows.

    • In this image, the arrow painted on the road indicates that the lane can be used to turn left or go straight.
    • If the arrow is a left arrow, then the lane will be reserved to make left turns only.
    • These lanes are created so that the traffic going straight does not have to wait for traffic turning left.
  12. 22. What should you do if you come to an uncontrolled intersection at the same time as another vehicle from a different road?

    Show answer

    Answer: a) Yield the way if the vehicle is on your right, else continue.

    Uncontrolled intersections.

    • If another vehicle has arrived at the intersection before you, slow down and yield.
    • If two vehicles arrive at the same time, the vehicle on the left must yield to the vehicle on the right.
    • Yield to traffic that is in or near the intersection.
    • If you intend to go straight through and a vehicle is already in the intersection turning left, you must yield.
  13. 23. How do you make a left turn from a one-way road onto a two-way road?

    Show answer

    Answer: c) Turn from the left most lane into the nearest lane to the right of center line.

    Illustration for: How do you make a left turn from a one-way road onto a two-way road?Illustration for: How do you make a left turn from a one-way road onto a two-way road? Left turn from a one-way road onto a two-way road.

    • Turn from the lane nearest to the left side of the road.
    • Turn into the nearest lane to the right of the yellow line.
    • Yield to pedestrians to your left.
  14. 24. It is safe to make a three-point turn on:

    Show answer

    Answer: b) Narrow roads.

    • On narrow roads, you need to make a three-point turn to change directions.
    • Make sure you do not make a three-point turn on a curve in the road, on or near a railway crossing or hilltop, or near a bridge or tunnel that blocks your view.
  15. 25. Who has the right of the way while switching lanes?

    Show answer

    Answer: b) The driver who has to be passed.

    Whenever you enter a lane, whether you are pulling into traffic or changing lanes, the vehicles in the lane you are moving into have the right of the way.

  1. 26. What is an uncontrolled intersection?

    Show answer

    Answer: c) With no signs or traffic lights.

    • An uncontrolled intersection is the one that has no signs or traffic lights. They are usually found in areas where there isn't much traffic.
  2. 27. At an intersection with a two-way stop, if one of the drivers wants to turn left, what should happen?

    Show answer

    Answer: a) The driver going left must yield the right-of-way to the other vehicles.

    Illustration for: At an intersection with a two-way stop, if one of the drivers wants to turn left, what should happen?Illustration for: At an intersection with a two-way stop, if one of the drivers wants to turn left, what should happen? Two-way stop.

    • If two streets intersect and only one of the streets has stop signs, it is called an intersection with two-way stop. The other street without any stop signs is a through street.
    • Traffic on the through street has the right-of-way.
    • If two vehicles are stopped at a two-way stop and one of the drivers wants to turn left, this driver must yield the right-of-way to the other vehicle going straight. The only exception is if the left turning vehicle is already in the intersection and has started to make the turn.
  3. 28. How are roundabouts different from traffic circles?

    Show answer

    Answer: d) Larger than traffic circles.

    Illustration for: How are roundabouts different from traffic circles? Roundabout.

    • A roundabout is usually larger than traffic circles.
  4. 29. With roundabouts having multiple lanes, all the rules below should be followed except one. Find out the incorrect rule.

    Show answer

    Answer: c) Enter the roundabout in the first lane whenever possible.

    Illustration for: With roundabouts having multiple lanes, all the rules below should be followed except one. Find out the incorrect rule. Roundabout.

    • A roundabout is usually larger than traffic circles.
    • Slow down when approaching a roundabout
    • Go around the roundabout in a counter clockwise direction. Do not change lanes in a roundabout.
  5. 30. You should not switch lanes under the following situations?

    Show answer

    Answer: a) At an intersection.

    Do not change lanes at an intersection.

    • You could confuse other drivers and cause a crash.
    • To switch lanes, always do it prior to reaching at an intersection.
  6. 31. How do you make a two point turn?

    Show answer

    Answer: b) Stop near the side of the road, back into a driveway and then turn into the street.

    Two point turn:

    • Stop near the side of the road, back into a driveway and then turn into the street to proceed in the opposite direction.
  7. 32. What should you do at an uncontrolled intersection?

    Show answer

    Answer: a) You should slow down and be prepared to yield to other road users.

    Illustration for: What should you do at an uncontrolled intersection? Uncontrolled intersections.

    • If another vehicle has arrived at the intersection before you, slow down and yield.
  8. 33. While driving on a multi-lane road, which side of the road should you generally stay on?

    Show answer

    Answer: d) Right side of the road or right lane.

    • Keep to the right of the road or in the right-hand lane on multi-lane roads unless you want to turn left or pass another vehicle.
  9. 34. In what gear should a driver leave a standard transmission vehicle while parking downhill?

    Show answer

    Answer: a) Reverse.

    • A vehicle with a standard transmission should be placed in reverse, when parked downhill.
  10. 35. Before you pull out to pass, you should

    Show answer

    Answer: d) Be able to see well ahead.

    • Before you pull out to pass, you should do so only if the lane markings permit and only you are able to see well ahead.
  11. 36. The emergency stopping lane on the side of the highway is there:

    Show answer

    Answer: c) For drivers who have problems with their vehicle.

    • The emergency stopping lane (or the shoulder) on the side of the highway is for drivers who have problems with their vehicle.
  12. 37. How far should you scan ahead while driving?

    Show answer

    Answer: c) Scan at least 12 seconds ahead.

    • Make sure you know what is coming up by scanning at least 12 seconds ahead.
    • As you look ahead, scan to the left and right so you can see what is happening along the sides of the road.
    • If you see cars parked by the side of the road, be careful.
  13. 38. The best method of detecting vehicles within the blind spots is by:

    Show answer

    Answer: a) Looking over your shoulder.

    Whenever you plan a change in direction or road position, do a shoulder check to make sure the blind spot on that side is clear.

  14. 39. When does space conflict not occur?

    Show answer

    Answer: c) A vehicle driving in the adjacent lane right beside you.

    • To drive safely, you need to keep areas of space called space margins around your vehicle.
    • If you need to stop suddenly, a driver too close behind you could cause a space conflict.
  15. 40. What is total stopping distance?

    Show answer

    Answer: b) Distance you will travel from the moment you notice a hazard until your vehicle stops.

    • Total stopping distance is the distance your vehicle will travel from the moment you notice a hazard until the moment your vehicle stops.
    • It includes see-think-do and braking distance.
  1. 41. Why does a vehicle on the right have higher risk of losing traction around a curve?Illustration for: Why does a vehicle on the right have higher risk of losing traction around a curve?

    Show answer

    Answer: a) It has a higher centre of gravity than the vehicle on the left.

    • A vehicle on the right have higher risk of losing traction around a curve because it has a higher centre of gravity than the vehicle on the left.
  2. 42. Which one is the risk of driving too closely behind the car in front of you?

    Show answer

    Answer: a) You may not be able to see what is up ahead.

    • Following the vehicle in front too closely, known as tailgating, is a significant reason for accidents.
    • When tailgating, the vehicle ahead may obstruct your view of potential dangers.
  3. 43. As a driver you should:

    Show answer

    Answer: a) Constantly check the sides of the road and all of your mirrors, as well as the road ahead.

    • Paying attention to objects outside your central vision is crucial.
    • Your peripheral vision enables you to see beyond what's directly in front of you.
  4. 44. Why should you never sneak behind a truck which is backing up?

    Show answer

    Answer: b) You may be in one of its blind spots.

    • Do not drive behind a truck that is backing into a loading bay or out of a driveway, as doing so could place you in a blind spot of the truck driver and increase the chances of being struck.
  5. 45. If an emergency vehicle with flashing lights and sirens is coming towards you, when should you yield the right-of-way?

    Show answer

    Answer: d) In all circumstances.

    • If an emergency vehicle with flashing lights and sirens is coming towards you, you should yield the right-of-way in all circumstances.
  6. 46. When you're turning left, watch for oncoming motorcycles because:

    Show answer

    Answer: b) They can be hard to see in heavy traffic at night or dusk.

    • When you're turning left, watch for oncoming motorcycles because they can be hard to see in heavy traffic at night or dusk.
  7. 47. When will you see green flashing lights at a railway crossing?

    Show answer

    Answer: b) There are no flashing green lights at a railway crossing.

    Illustration for: When will you see green flashing lights at a railway crossing?Illustration for: When will you see green flashing lights at a railway crossing?

    • The color of flashing lights at a railroad crossing is red.
  8. 48. Which of the following is NOT a recommended strategy for maintaining alertness during an extended period of driving?

    Show answer

    Answer: c) Pushing through tiredness to reach your destination sooner.

    To keep alert behind the wheel, especially for long journeys:

    • Start out well rested.
    • Take breaks. Walk around and get some exercise.
    • Stop and eat, but avoid heavy meals because they may make you feel sleepy.
    • Keep the heat level moderate.
    • Keep a window open for fresh air.
    • Sing or talk to keep yourself paying attention.
    • Pull over to a rest stop and take a nap.
    • Don't drive too far at one time.
  9. 49. What is a common way some areas try to keep drivers in their lane when highway hypnosis might occur?

    Show answer

    Answer: d) By installing rumble strips or rough patches.

    Highway hypnosis.

    • You can become unaware of your surroundings when you drive for a long time on a highway or freeway that doesn't change much.
    • Some areas have installed rumble strips or rough patches to warn drivers if they start to drift into another lane.
    • You can help avoid highway hypnosis by turning off the cruise control, scanning systematically and using strategies to stay awake.
  10. 50. How does alcohol affect a driver's vision?

    Show answer

    Answer: d) It can cause double vision and difficulty judging distance and speed.

    Here are some ways that alcohol can interfere:

    • Cannot make eyes take in information quickly enough.
    • Can be blinded by glare.
    • Seeing double. Cannot judge distance and speed of other vehicles.
    • Reduced peripheral vision. May not see hazards approaching from the side.
    • Reasoning becomes unclear, reduced concentration.
    • Emotional state becomes unstable.
    • Reduced muscular control.
    • Increased impulsiveness.
    • Reduced coordination.
    • Slowed reaction time. Cannot make turns accurately.

Keep practicing in the app

Practice Test 1 is one of 10. The app has 418 more British Columbia questions, an exam simulator, and review of the questions you miss.

Download on the App Store Get it on Google Play
Scan to continue on your phone

Free download · ★ 4.7 from 312 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.

Keep studying on your phone

Scan the code to get the FlashPath app with more British Columbia practice tests, an exam simulator and review of the questions you miss.

Download on the App Store Get it on Google Play
Scan to continue on your phone

Free download · ★ 4.7 from 312 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.