Nova Scotia Knowledge Practice Test: 40 Free Questions

The Nova Scotia Learner's Licence Knowledge Test has 40 questions, and you need 32 correct (80%) to pass.

This free practice test is Practice Test 1 from the FlashPath Nova Scotia question bank: 40 questions with the correct answer and an explanation for each. Score 32 or more to reach the same pass mark.

Tap an answer to check it, or open "Show answer" under any question.

Free download · ★ 4.7 from 312 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.

  • Updated
  • 1 min read
  1. 1. What is the standard speed limit in business and residential districts?

    Show answer

    Answer: b) 50 km/h.

    In business and residential districts the speed limit is 50 km/h.

  2. 2. Is it permitted to park in a curve?

    Show answer

    Answer: b) No, never stop, park, or make a U-turn in a curve.

    Never stop, park, or make a U-turn in a curve. Since curves (and hills) obstruct the view of the road, it is dangerous.

  3. 3. When are hand signals insufficient and signal lights required due to a load?

    Show answer

    Answer: d) If the load extends more than 60 cm to the left of the steering wheel centre.

    You must use signal lights if any portion of the vehicle, or the load on the vehicle, extends more than 60 cm to the left of the centre of the vehicle's steering wheel.

  4. 4. What is the correct position for making a right turn?

    Show answer

    Answer: b) Close to the right-hand edge of the road.

    Stay close to the right-hand edge of the road so that another vehicle cannot move between your vehicle and the curb.

  5. 5. Is it legal to turn right on a red light?

    Show answer

    Answer: d) Yes, after stopping and ensuring it is safe, unless posted otherwise.

    Illustration for: Is it legal to turn right on a red light?Illustration for: Is it legal to turn right on a red light? Unless there is a sign showing “no turn on red,” you may turn right on red after stopping and making sure that you can turn safely.

  6. 6. When is passing on the right permitted on a two-lane road?

    Show answer

    Answer: b) When the vehicle ahead is making a left turn.

    You may pass another vehicle on the right if that vehicle is making a left turn.

  7. 7. How should you signal when exiting a roundabout?

    Show answer

    Answer: c) Activate your right turn signal.

    To leave the roundabout or rotary, activate your turn signal and exit to the right.

  8. 8. What should you do to indicate a vehicle breakdown on the highway?

    Show answer

    Answer: b) Tie a white cloth on the aerial or door handle.

    Tie a white cloth on the radio aerial or left door handle. If the breakdown occurs at night, engage the vehicle's emergency flashers.

  9. 9. Is wearing a bicycle helmet mandatory in Nova Scotia?

    Show answer

    Answer: c) Yes, by law you must use a bicycle helmet.

    By law, you must use a bicycle helmet when operating a bicycle.

  10. 10. Why do traffic signs have distinctive shapes and colors?

    Show answer

    Answer: a) To be recognized from a distance.

    Traffic signs have distinctive shapes and use different symbols and colours so that you can recognize them from a distance.

  1. 11. What is the recommended behavior when entering a work zone?

    Show answer

    Answer: c) Go on high alert; Cell phone off.

    Go on high alert... Hands on wheel. Eyes on road. Mind on task. Cell phone off.

  2. 12. What is the correct attitude when waiting for a train to pass?

    Show answer

    Answer: b) Be patient.

    If you are waiting for a train to pass, be patient.

  3. 13. Illustration for: What is the correct sequence of actions to take before moving into a two-way-left-turn lane? What is the correct sequence of actions to take before moving into a two-way-left-turn lane?

    Show answer

    Answer: b) Turn on your left signal, check front and rear traffic, and do a shoulder check to the left.

    To safely enter a two-way-left-turn lane, you must signal your intent, check traffic in both directions, and perform a shoulder check to the left to ensure no other vehicle is already in or entering that space.

  4. 14. Illustration for: Who is authorized to use a parking space marked with an accessible parking sign? Who is authorized to use a parking space marked with an accessible parking sign?

    Show answer

    Answer: a) Persons with mobility disability who have a special permit.

    The accessible parking sign means that the space is reserved for persons with mobility disability who have a special licence plate or permit.

  5. 15. What does a broken yellow center line indicate?

    Show answer

    Answer: d) Passing is permitted in both directions with care.

    Illustration for: What does a broken yellow center line indicate? A yellow dotted or broken line is used as the centre line on a two-lane, two-way road where passing with care is permitted in both directions.

  6. 16. When is passing permitted on a two-lane road with both solid and broken yellow lines?

    Show answer

    Answer: c) If the broken yellow line is on your side.

    Illustration for: When is passing permitted on a two-lane road with both solid and broken yellow lines? On a two-lane road, passing with care is permitted if the broken yellow line is on your side of the centreline markings.

  7. 17. Does a single solid yellow line marking the center of a highway prohibit passing?

    Show answer

    Answer: b) No, it permits passing when conditions are ideal.

    Illustration for: Does a single solid yellow line marking the center of a highway prohibit passing? A single solid yellow line marking the centre of a highway permits passing in either direction when traffic, sight distance, and other conditions are ideal.

  8. 18. Illustration for: What is the centre lane used for when marked as a two-way-left-turn lane? What is the centre lane used for when marked as a two-way-left-turn lane?

    Show answer

    Answer: b) Making left turns from both directions.

    Illustration for: What is the centre lane used for when marked as a two-way-left-turn lane? On certain multi-lane highways, the centre lane is reserved exclusively as a two-way-left-turn lane.

  9. 19. Illustration for: What does this sign indicate? What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: c) You cannot stop for any reason.

    A 'No Stopping' sign indicates that you are not permitted to stop your vehicle in the designated area for any reason.

  10. 20. Illustration for: What does the 'Do Not Enter' sign mean? What does the 'Do Not Enter' sign mean?

    Show answer

    Answer: a) Do not enter the roadway.

    Do Not Enter.

  11. 21. Illustration for: What does a sign with a fire truck symbol indicate? What does a sign with a fire truck symbol indicate?

    Show answer

    Answer: b) Fire truck entrance ahead.

    Fire truck entrance ahead.

  12. 22. Illustration for: What does a 'Hidden Intersection' sign warn you of? What does a 'Hidden Intersection' sign warn you of?

    Show answer

    Answer: c) An intersection where view is obstructed.

    Hidden intersection ahead. Drivers on the side of road at the intersection ahead don't have a clear view of approaching traffic.

  13. 23. Illustration for: What does the 'Divided Highway Ahead' sign indicate? What does the 'Divided Highway Ahead' sign indicate?

    Show answer

    Answer: c) Transition from undivided to divided highway.

    Divided highway ahead. Transition from an undivided to a divided highway.

  14. 24. What is the typical color of work zone warning signs?

    Show answer

    Answer: a) Orange.

    Work zones are usually marked with orange warning signs.

  15. 25. What is the biggest cause of collisions in work zones?

    Show answer

    Answer: c) Vehicles travelling at different speeds.

    The biggest hazard is speed variations between vehicles. Travelling at a speed different from other vehicles causes the most accidents in work zones.

  1. 26. Illustration for: What does a sign showing the right lane merging into the left indicate in a work zone? What does a sign showing the right lane merging into the left indicate in a work zone?

    Show answer

    Answer: c) Right lane will be ending ahead; merge left.

    Right lane will be ending ahead. It gives advance notice so that traffic can form a single lane in plenty of time.

  2. 27. Illustration for: What does a sign depicting a person holding a paddle indicate? What does a sign depicting a person holding a paddle indicate?

    Show answer

    Answer: c) Traffic control person ahead.

    This combination sign gives advance notice that traffic may be stopped by traffic control persons.

  3. 28. Illustration for: What does a 'Grooved Pavement' sign indicate? What does a 'Grooved Pavement' sign indicate?

    Show answer

    Answer: b) Road surface is rutted or grooved; cycles may become unstable.

    Road surface conditions may be rutted, grooved, or pose another danger. Bicycles or motorcycles may become unstable.

  4. 29. Illustration for: What does a sign showing a lightning bolt or wire overhead indicate? What does a sign showing a lightning bolt or wire overhead indicate?

    Show answer

    Answer: d) Work is going on overhead with electrical or data cables.

    Work is going on overhead with electrical or data cables.

  5. 30. When must headlights be used due to poor visibility conditions?

    Show answer

    Answer: b) When you cannot see a person 300 metres ahead.

    Lights are required when there is not enough light to see a person 300 metres ahead.

  6. 31. What is the recommended hand position on the steering wheel?

    Show answer

    Answer: d) 10 and 2 (or 9 and 3).

    Position your hands so that your left hand is at the ten o'clock position and your right hand is at the two o'clock position (or nine and three position).

  7. 32. How should you brake if your vehicle is equipped with ABS?

    Show answer

    Answer: a) Press the brake steadily and firmly.

    If your vehicle has ABS, press the brake steadily and firmly. Do not pump your brake.

  8. 33. What must be displayed if the towing connection consists of a chain, rope, or cable?

    Show answer

    Answer: b) A red flag or signal cloth.

    If the connection consists of a chain, rope, or cable, you must display upon the connection a red flag or other signal cloth.

  9. 34. What should you consider when adjusting your mirrors?

    Show answer

    Answer: b) Potential blind spots and safe scanning.

    Consider potential blind spots and your ability to safely scan when making adjustments.

  10. 35. You must file a police report within 24 hours if the property damage in a collision is at least:

    Show answer

    Answer: c) $2000.

    A report must be filed within 24 hours if the collision involves personal injury, death, or property damage of $2000 or more.

  11. 36. If your vehicle catches fire, how far should you and your passengers move away from the vehicle?

    Show answer

    Answer: a) At least 30 metres.

    Because gasoline fires can spread rapidly or explode, all occupants should move at least 30 metres away from the burning vehicle.

  12. 37. What must a garage or repair shop manager do if they receive a vehicle that appears to have been in a serious collision?

    Show answer

    Answer: d) Notify the police within 24 hours.

    By law, those in charge of repair shops must report any vehicle showing evidence of a serious collision to the police within 24 hours of receiving it.

  13. 38. What is the hearing requirement for drivers of commercial vehicles carrying passengers?

    Show answer

    Answer: a) Hearing a forced whisper at 5 feet.

    You must be capable of hearing a forced whisper at 5 feet in the better ear.

  14. 39. Approximately how long does it take for the body to eliminate one standard alcoholic drink?

    Show answer

    Answer: a) More than one hour.

    Your liver breaks down alcohol at a slow rate. It takes more than one hour to eliminate each standard drink from your system.

  15. 40. Within how many days must a new resident of Nova Scotia register their vehicle?

    Show answer

    Answer: b) 30 days.

    New residents must register their vehicle within 30 days of taking up residence.

Keep practicing in the app

Practice Test 1 is one of 10. The app has 292 more Nova Scotia questions, an exam simulator, and review of the questions you miss.

Download on the App Store Get it on Google Play
Scan to continue on your phone

Free download · ★ 4.7 from 312 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.

Keep studying on your phone

Scan the code to get the FlashPath app with more Nova Scotia practice tests, an exam simulator and review of the questions you miss.

Download on the App Store Get it on Google Play
Scan to continue on your phone

Free download · ★ 4.7 from 312 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.