Ontario G1 Practice Test: 40 Free Questions

The Ontario G1 Knowledge Test has 40 questions, and you need 32 correct (80%) to pass.

This free practice test is Practice Test 1 from the FlashPath Ontario question bank: 40 questions with the correct answer and an explanation for each. Score 32 or more to reach the same pass mark.

Tap an answer to check it, or open "Show answer" under any question.

Free download · ★ 4.7 from 312 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.

  • Updated
  • 1 min read
  1. 1. Reaction time is affected the most after:

    Show answer

    Answer: d) Drinking alcohol.

    • Reaction time is affected the most after drinking alcohol.
    • There are scenarios where even a small quantity of alcohol can lead to a driver's impairment.
  2. 2. I am allowed to check text messages in my vehicle:

    Show answer

    Answer: c) When the vehicle is safely parked off the roadway.

    • If you do need to make or receive a call, pull over as soon as it's safe to do so; stay focused on the road and keep the conversation brief.
  3. 3. What can make you fatigued:

    Show answer

    Answer: c) All the options are correct.

    • Emotional stress, physical activity and lack of sleep or rest can make you fatigued.
  4. 4. If you find yourself stranded off the highway and your vehicle is in a safe place, you should usually:

    Show answer

    Answer: c) All the options are correct.

    • If you find yourself stranded off the highway and your vehicle is in a safe place, you should usually:
    • Run the engine just enough to stay warm.
    • Open a window a small amount to assist circulation.
    • Stay with your vehicle.
  5. 5. On wet roads you should be prepared to deal with:

    Show answer

    Answer: d) All the options are correct.

    • On wet roads you should be prepared to deal with:
    • Hydroplaning.
    • Loss of traction.
    • Poor visibility.
  6. 6. The signs using this shape and color usually suggests which of the following?Illustration for: The signs using this shape and color usually suggests which of the following?

    Show answer

    Answer: d) Railway crossing.

    • Railway crossing.
  7. 7. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: d) You are not allowed to make a U-turn.

    • Do not turn to go in the opposite direction.
    • U-turn is not allowed here.
  8. 8. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: b) Cyclists on the road.

    • The sign is used to warn motorists that it is a shared road and they should provide safe space on the road for cyclists and other vehicles.
  9. 9. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: b) Snowmobiles cross this road.

    • Snowmobiles cross this road.
  10. 10. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: d) Sharp turn or bend in the road in the direction of the arrow.

    • Sharp turn or bend in the road in the direction of the arrow.
    • The checkerboard border warns of danger. Slow down, be careful.
  1. 11. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: b) Go straight or turn left.

    • This sign means that the lane is meant for drivers wanting to go straight or turn left.
    • These signs are mounted above the lane or at the side of the lane before the intersection.
  2. 12. What is the meaning of this sign?Illustration for: What is the meaning of this sign?

    Show answer

    Answer: b) Go straight or turn left or right.

    • This sign means that the lane is meant for drivers wanting to go straight or turn left or turn right.
    • These signs are mounted above the lane or at the side of the lane before the intersection.
  3. 13. This sign indicates that you may:Illustration for: This sign indicates that you may:

    Show answer

    Answer: a) Park in the area between the signs on specific day and time for a specific duration.

    • This sign indicates that you may park in the area between the signs during the times posted. (Used in pairs or groups)
  4. 14. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: b) Distance to nearby towns and cities.

    • Shows the distances in kilometres to towns and cities on the road.
  5. 15. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: a) Lane directions to stay or exit the highway.

    • Various exit signs are used on freeways.
    • Overhead and ground-mounted signs help drivers choose the correct lane to exit or stay on the freeway.
  6. 16. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: b) Yield the way to the traffic.

    • It means you must let traffic in the intersection or close to it go first.
    • Stop if necessary. Continue only when the way is clear.
  7. 17. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: a) Pedestrians ahead.

    • Watch for pedestrians and be prepared to share the road with them.
  8. 18. What does this sign indicate?Illustration for: What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: d) School crosswalk ahead.

    • School crossing ahead.
    • Watch for children and follow the directions of the crossing guard or school safety patroller.
  9. 19. What must you do when you see this sign?Illustration for: What must you do when you see this sign?Illustration for: What must you do when you see this sign?

    Show answer

    Answer: d) It is an activated pedestrian crosswalk and you must stop if lights are flashing.

    • It indicates that it is pedestrian crosswalk and you must stop if the lights are flashing.
  10. 20. What should you do if you are facing a left-pointing green arrow and a green light?Illustration for: What should you do if you are facing a left-pointing green arrow and a green light?

    Show answer

    Answer: b) You may turn left, go straight ahead or turn right from the proper lane.

    • You may turn left, go straight ahead or turn right from the proper lane.
    • This is also called an advanced green light because oncoming traffic still faces a red light.
  11. 21. What should you do when there is a red traffic light at an intersection on the other side of a railway crossing?

    Show answer

    Answer: c) Stop before the railway crossing unless there is room on the other side.

    • When there is a red traffic light at an intersection on the other side of a railway crossing, do not stop on the tracks.
    • Stop before the railway crossing unless there is room on the other side.
  12. 22. What should you do if you approach a green light and want to make a right turn?Illustration for: What should you do if you approach a green light and want to make a right turn?

    Show answer

    Answer: b) Wait for pedestrians to pass and then continue.

    • If you approach a green light and want to make a right turn, yield to pedestrians, then continue when safe.
  13. 23. What is meant by Simultaneous left turn?

    Show answer

    Answer: c) Traffic may turn left from both sides of the street.

    Illustration for: What is meant by Simultaneous left turn?Illustration for: What is meant by Simultaneous left turn?

    • When a left-turn green arrow is shown with a red light, you may turn left from the left-turn lane.
    • Vehicles turning left from the opposite direction may also be making left turns because they too face a left-turn green arrow.
  14. 24. What does Yellow line markings on the road means:

    Show answer

    Answer: c) Separating traffic flowing in opposite directions.

    • Yellow lines acts as a median separates traffic flowing in opposite direction.
  15. 25. What do these arrows indicate?Illustration for: What do these arrows indicate?

    Show answer

    Answer: d) Is shared by vehicles traveling in opposite direction when making left turns.

    • Drivers traveling in opposite directions share this lane for left turns markings may be reversed (solid lines inside the broken lines).
  1. 26. Within how many years of license expiry can it be renewed again without retaking any tests?

    Show answer

    Answer: c) One.

    • You can renew an expired car or motorcycle driver's license within one year without taking any tests.
  2. 27. At what age is it mandatory to renew a driving license every two years?

    Show answer

    Answer: a) Eighty.

    • If you are 80 years of age or older, you are required to renew your driver's license every two years.
  3. 28. What happens if you are subsequently convicted of a criminal code offence?

    Show answer

    Answer: c) Lifetime ban from driving.

    • If the driver is convicted of a criminal code offence subsequently, it can lead to a lifetime ban from driving.
  4. 29. When a vehicle behind you is driving too close, you should not:

    Show answer

    Answer: d) Turn on parking indicators to warn the vehicle tailgating you.

    • When someone is tailgating you, it's a good idea to slow down slightly to increase your space in front.
    • Other options are to move into another lane or to pull over to the side and let the tailgater pass.
  5. 30. Which vehicle does not have a space margin to change lanes?Illustration for: Which vehicle does not have a space margin to change lanes?

    Show answer

    Answer: a) Blue car.

    • In this case, the blue car does not have space margin to change lanes.
  6. 31. What should you do if a horse-drawn vehicle is traveling in the opposite direction?

    Show answer

    Answer: b) Move to the far right of your lane.

    • When approaching a horse-drawn vehicle traveling in the opposite direction, move to the far right of your lane.
  7. 32. Pedestrians with a white cane should be treated with extra care because:

    Show answer

    Answer: d) They might be uncertain when crossing a street.

    • Often, individuals who are blind or partially sighted will lift their cane as a signal of uncertainty when attempting to safely cross the street.
    • This gesture serves as an indication for drivers to come to a stop.
  8. 33. What should you do at an uncontrolled intersection?Illustration for: What should you do at an uncontrolled intersection?

    Show answer

    Answer: c) You should slow down and be prepared to yield to other road users.

    • At an uncontrolled intersection, you should slow down and be prepared to yield to other road users.
  9. 34. What should you do while entering an intersection or while making turns?

    Show answer

    Answer: d) Always check for pedestrians on the crosswalk.

    • You must yield the right-of-way and wait for pedestrians to completely cross the road at pedestrian crossovers and school crossings with crossing guards.
  10. 35. What happens if you don't stop for a school bus with flashing red lights?

    Show answer

    Answer: a) Six demerit points and heavy fine.

    • Failing to stop for a school bus with its red lights flashing is against the law.
    • If you don't stop, you may receive a hefty fine and six demerit points for your first offence.
  11. 36. When should you not pass another vehicle?

    Show answer

    Answer: c) When your vision is obstructed.

    • Exercise extra caution when your view is obstructed.
    • It is highly recommended that you refrain from overtaking other vehicles when approaching the top of a hill.
  12. 37. You have passed the acceleration area and are ready to merge. You should first:Illustration for: You have passed the acceleration area and are ready to merge. You should first:Illustration for: You have passed the acceleration area and are ready to merge. You should first:

    Show answer

    Answer: b) Look to your left and behind for a safe gap.

    • You have passed the acceleration area and are ready to merge on a highway.
    • You should first look to your left and behind for a safe gap.
  13. 38. How should you park on a downhill slope?

    Show answer

    Answer: c) Turn the front wheels towards the curb or right shoulder.

    • When parking facing downhill, turn your front wheels towards the curb or right shoulder.
    • This will keep the vehicle from rolling into traffic if the brakes become disengaged.
  14. 39. When you approach areas on freeways where other vehicles are entering, you can help the flow of traffic by:

    Show answer

    Answer: c) Moving left to clear the right lane.

    • When you approach areas on freeways where other vehicles are entering, you can help the flow of traffic by moving left to clear the right lane.
  15. 40. The emergency stopping lane (or the shoulder) on the side of the highway is there:

    Show answer

    Answer: b) For drivers who have problems with their vehicle.

    • The emergency stopping lane (or the shoulder) on the side of the highway is for drivers who have problems with their vehicle.

Keep practicing in the app

Practice Test 1 is one of 10. The app has 359 more Ontario questions, an exam simulator, and review of the questions you miss.

Download on the App Store Get it on Google Play
Scan to continue on your phone

Free download · ★ 4.7 from 312 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.

Keep studying on your phone

Scan the code to get the FlashPath app with more Ontario practice tests, an exam simulator and review of the questions you miss.

Download on the App Store Get it on Google Play
Scan to continue on your phone

Free download · ★ 4.7 from 312 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.