Vermont Permit Practice Test: 20 Free Questions

The Vermont Learner's Permit Knowledge Test has 20 questions, and you need 16 correct (80%) to pass.

This free practice test is Practice Test 1 from the FlashPath Vermont question bank: 20 questions with the correct answer and an explanation for each. Score 16 or more to reach the same pass mark.

Tap an answer to check it, or open "Show answer" under any question.

Free download · ★ 4.9 from 65 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.

  • Updated
  • 1 min read
  1. 1. How soon must a new Vermont resident transfer their commercial driver's license from another state?

    Show answer

    Answer: d) Within 30 days.

    Holders of a commercial driver's license must transfer their license within 30 days of establishing residency in Vermont.

  2. 2. Which of the following people is authorized to accompany a 15-year-old driver holding a Learner's Permit?

    Show answer

    Answer: a) A licensed and unimpaired person at least 25 years of age.

    A Learner's Permit holder must be accompanied by a licensed parent/guardian, a certified driver education instructor, or a licensed and unimpaired person at least 25 years of age.

  3. 3. Illustration for: If your directional lights fail, what must you use to indicate your intentions? If your directional lights fail, what must you use to indicate your intentions?

    Show answer

    Answer: b) Hand signals.

    If your vehicle's directional lights or brake lights are not working, you must use hand signals to let other drivers know you are planning to stop or turn.

  4. 4. The rear license plate must be lighted so it is clearly readable from what distance?

    Show answer

    Answer: b) 50 feet.

    Vermont vehicle regulations require that the rear license plate light must be functional and bright enough to make the plate legible from a distance of at least 50 feet.

  5. 5. How far from the right side of the road should you be when approaching a right turn?

    Show answer

    Answer: a) About 3 feet.

    At the approach to a right turn the vehicle should be about three feet from the right side of the road.

  6. 6. Which lane should you enter when turning into a street with multiple lanes in your direction?

    Show answer

    Answer: c) The nearest lane.

    If you are turning into a street with more than one lane going in your direction, turn into the nearest lane.

  7. 7. Who must you yield the right-of-way to at an intersection?

    Show answer

    Answer: a) Pedestrians, bicyclists, and traffic already in the intersection.

    A driver on any road must yield the right-of-way to pedestrians, bicyclists and other traffic already in the intersection.

  8. 8. How far must you park from a fire hydrant?

    Show answer

    Answer: a) At least 6 feet.

    You may not park within 6 feet of a fire hydrant.

  9. 9. What kind of vehicle displays a sign in the shape of a triangle with points cut off?

    Show answer

    Answer: b) Slow moving vehicles (e.g., farm vehicles).

    A sign in the shape of a triangle with the points cut off is displayed on vehicles which travel at slow speeds. For example, you will often see these signs on farm vehicles.

  10. 10. How long does it take the average driver to apply the brakes after seeing danger?

    Show answer

    Answer: a) About 3/4 of a second.

    After seeing danger, it takes the average driver about 3/4 of a second to apply the brakes.

  1. 11. Illustration for: What does a pentagon-shaped sign indicate? What does a pentagon-shaped sign indicate?

    Show answer

    Answer: c) School zone or school crossing.

    A pentagon-shaped sign typically indicates a School zone.

  2. 12. Illustration for: What do double solid yellow lines indicate? What do double solid yellow lines indicate?

    Show answer

    Answer: a) Separation of opposing lanes; passing is not allowed.

    If there is a solid line or two solid lines, it is recommended that you do not pass.

  3. 13. Are you allowed to pass another vehicle at a railroad crossing?

    Show answer

    Answer: d) No, it is against the law.

    It is also against the law to pass another vehicle at a railroad crossing.

  4. 14. Illustration for: How much space must you leave when passing a bicyclist? How much space must you leave when passing a bicyclist?

    Show answer

    Answer: a) At least 4 feet.

    Leave at least four feet of passing space between the right side of your vehicle and a bicyclist.

  5. 15. When should you dim your high beam headlights?

    Show answer

    Answer: a) When meeting or following another vehicle.

    When driving a motor vehicle at night, you should promptly dim your headlights when meeting or following another vehicle.

  6. 16. What should you do if you miss your exit on an interstate?

    Show answer

    Answer: d) Go on to the next exit.

    If you miss your exit ramp, never stop and back up and never use the emergency turnaround... Go on to the next exit.

  7. 17. How many seconds in advance should you signal before turning or changing lanes?

    Show answer

    Answer: a) 3 to 5 seconds.

    Signaling three to five seconds before any of these actions covers the requirement to signal 100 feet in advance.

  8. 18. Where is the recommended seating location for a child under the age of 13 whenever practical?

    Show answer

    Answer: b) In the back seat.

    To ensure maximum safety, Vermont law requires that children under 13 years of age ride in the back seat of the vehicle whenever it is practical to do so.

  9. 19. How many points are assessed against your driving record for texting while driving?

    Show answer

    Answer: d) 2 to 5 points.

    Texting while driving results in 2 to 5 points being put on your driving record.

  10. 20. Which of the following is true regarding leaving a vehicle idling unattended in public?

    Show answer

    Answer: a) It is a violation of the law.

    It is a violation of Vermont's unattended motor vehicle law to allow a vehicle to idle while unattended in public.

Keep practicing in the app

Practice Test 1 is one of 10. The app has 132 more Vermont questions, an exam simulator, and review of the questions you miss.

Download on the App Store Get it on Google Play
Scan to continue on your phone

Free download · ★ 4.9 from 65 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.

Keep studying on your phone

Scan the code to get the FlashPath app with more Vermont practice tests, an exam simulator and review of the questions you miss.

Download on the App Store Get it on Google Play
Scan to continue on your phone

Free download · ★ 4.9 from 65 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.