California DMV Permit Practice Test: 46 Free Questions

The California DMV Permit Knowledge Test has 46 questions, and you need 38 correct (83%) to pass.

This free practice test is Practice Test 1 from the FlashPath California question bank: 46 questions with the correct answer and an explanation for each. Score 38 or more to reach the same pass mark.

Tap an answer to check it, or open "Show answer" under any question.

Free download · ★ 4.9 from 65 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.

  • Updated
  • 1 min read
  1. 1. What is the time limit for registering your vehicle after becoming a resident or getting a job in California?

    Show answer

    Answer: d) 20 days.

    You have 20 days to register your vehicle after you become a resident or get a job in California.

  2. 2. What does the Vehicle Code allow DMV to do?

    Show answer

    Answer: d) Investigate driver's ability to operate a vehicle safely.

    Vehicle code allows DMV to investigate and re-examine every driver's ability to operate a motor vehicle safely.

  3. 3. A warning sign of an unsafe driver:

    Show answer

    Answer: c) Frequent close calls or collisions.

    Here are some warning signs of an unsafe driver:

    • Getting lost in familiar places.
    • Dents and scrapes on the car, fences, mailbox, garage doors, etc.
    • Frequent close calls or collisions
  4. 4. Vision is an important factor in safe driving. You should be able to:

    Show answer

    Answer: b) Notice hazards and read road signs.

    Vision is an important factor in safe driving. You should be able to notice hazards in different types of lighting, judge distances, adjust to traffic speed, and read road signs.

  5. 5. When should you use one hand steering method?

    Show answer

    Answer: d) While backing up.

    One Hand Steering is required to be used while backing up.

  6. 6. You should signal in all situations EXCEPT

    Show answer

    Answer: c) When you are parked in a lot.

    You are not required to signal when you are parked in a parking lot.

  7. 7. Where is the center left turn lane located?

    Show answer

    Answer: d) In the middle of a two-way street.

    Illustration for: Where is the center left turn lane located? Center left turn lane is located in the middle of a two-way street and marked on both sides by two painted lines.

  8. 8. When should you start signaling for a right turn?

    Show answer

    Answer: a) About 100 feet before the turn.

    You can drive in a bike lane within 200 feet from the turn. And you should start signaling about 100 feet before the turn.

  9. 9. What should you do if you want to turn right against a red arrow?

    Show answer

    Answer: d) Wait until the light changes to green before making your turn.

    You may not turn right if you are stopped at a red arrow light. Wait until the light changes to green before making your turn.

  10. 10. Under what circumstances are you allowed to make a U turn at an intersection?

    Show answer

    Answer: b) Only on a green traffic light or green arrow, unless a No U turn sign is posted.

    You can make a U-turn at an intersection on a green traffic light or green arrow, unless a No U-turn sign is posted.

  1. 11. Yellow lines indicate:

    Show answer

    Answer: d) Traffic flowing in the opposite direction.

    Yellow lines: Traffic flowing in the opposite direction.

  2. 12. How should you start a left turn from a one-way street onto a two-way street?

    Show answer

    Answer: b) Start the turn from the far left lane.

    Illustration for: How should you start a left turn from a one-way street onto a two-way street?Illustration for: How should you start a left turn from a one-way street onto a two-way street? While turning left from a two-way street onto a one-way street, start the turn from the far-left lane.

  3. 13. How should you start a right turn from a one-way street onto a one-way street?

    Show answer

    Answer: a) Start the turn from the far right lane.

    While turning right from a one-way street onto a one-way street, start the turn from the far-right lane.

  4. 14. How should you check your blind spot when entering a highway?

    Show answer

    Answer: c) Look over your shoulders.

    Use your mirrors and turn signals. Look over your shoulders to check blind spot.

  5. 15. A single solid yellow line to your left means that you should:

    Show answer

    Answer: d) Not pass the vehicle in front of you.

    Illustration for: A single solid yellow line to your left means that you should: A single solid yellow line marks the center of a road with two-way traffic. Do not pass a vehicle in front of you if there is only one lane of traffic going your direction and a solid yellow line is on your side of the road.

  6. 16. How much space do you need to merge, enter, or exit traffic on city streets?

    Show answer

    Answer: a) Half a block (about 150 feet).

    To merge, enter, or exit traffic, you need a space that is half a block on city streets, which is about 150 feet OR a full block on the highway, which is about 300 feet.

  7. 17. Do not pass within:

    Show answer

    Answer: a) 100 feet of an intersection.

    You should not pass another vehicle within 100 feet of an intersection, bridge, tunnel, railroad crossing, or other hazardous area.

  8. 18. What should you do when facing downhill while parking?

    Show answer

    Answer: c) Turn the wheels towards the curb or right shoulder.

    Parking on a downhill: Turn front wheels towards the curb or right shoulder to prevent rolling into traffic if brakes disengage.

  9. 19. A red curb means:

    Show answer

    Answer: a) No stopping, standing, or parking.

    Painted colored curbs have special parking rules.

    • White: Stop only long enough to pick up or drop off passengers.
    • Green: Park for a limited time as posted on signs or painted on the curb.
    • Yellow: Load and unload passengers and freight. Do not stop longer than the time posted.
    • Red: No stopping, standing, or parking.
    • Blue: Parking for a disabled person or someone driving a disabled person with a special placard or special license plate.
  10. 20. While parking near a fire hydrant or a fire station driveway, you should keep a distance of:

    Show answer

    Answer: a) At least 15 feet.

    While parking near a fire hydrant or a fire station driveway, you should keep a distance of at least 15 feet.

  11. 21. What is the speed limit within 500 feet of a school zone when children are outside?

    Show answer

    Answer: c) 25 mph.

    The speed limit is 25 mph within 500 feet of a school while children are outside or crossing the street.

  12. 22. You need to reduce your speed to 25 mph within how much distance of a school zone when children are outside?

    Show answer

    Answer: b) 500 feet.

    The speed limit is 25 mph within 500 feet of a school while children are outside or crossing the street.

  13. 23. If the school bus is on the other side of a divided or multilane highway:

    Show answer

    Answer: c) You do not need to stop.

    If the school bus is on the other side of a divided or multilane highway (two or more lanes in each direction), you do not need to stop.

  14. 24. What is the width for a typical alley?

    Show answer

    Answer: c) Less than 25 feet.

    An alley is any road no wider than 25 feet that is used to access the rear or side entrances of buildings or properties.

  15. 25. Do not begin crossing railroad tracks if:

    Show answer

    Answer: b) You do not have enough room to completely cross.

    Never stop on the railroad tracks. Wait and do not begin proceeding if you do not have enough room to completely cross the tracks.

  1. 26. As an adult your license may be suspended if your driving record has:

    Show answer

    Answer: b) 6 points in 24 months.

    As an adult your license may be suspended if your driving record shows one of the following point totals:

    • 4 points in 12 months.
    • 6 points in 24 months.
    • 8 points in 36 months.
  2. 27. If you are convicted of reckless driving that resulted in injury to someone, you may:

    Show answer

    Answer: a) Be sent to jail and pay a hefty fine.

    If you are convicted of reckless driving that resulted in injury to someone, you may be sent to jail and pay a hefty fine.

  3. 28. If there are no pedestrian signals:

    Show answer

    Answer: b) Obey the vehicle traffic signals.

    If there are no pedestrian signals, obey the vehicle traffic signals.

  4. 29. Illustration for: This sign indicates: This sign indicates:

    Show answer

    Answer: b) Directional arrow.

    Directional arrow.

  5. 30. Right-of-way helps you understand:

    Show answer

    Answer: a) Who goes first.

    Right-of-way rules help you understand who goes first when vehicles, pedestrians, and bicyclists meet on the road. The vehicle that arrives to the intersection first has the right-of-way.

  6. 31. All of the following are considered vulnerable road users except:

    Show answer

    Answer: d) A car driver.

    These are considered pedestrians or vulnerable road users:

    • A person walking.
    • A person traveling on something other than a vehicle or bicycle. This includes roller skates, a skateboard, etc.
    • A person with a disability using a tricycle, quadricycle, or wheelchair for transportation.
  7. 32. If two vehicles meet on a steep narrow road and neither vehicle can pass, who has the right-of-way?

    Show answer

    Answer: d) The vehicle facing uphill.

    If two vehicles meet on a steep narrow road and neither vehicle can pass, the vehicle facing uphill has the right-of-way.

  8. 33. Blind spot is the area:

    Show answer

    Answer: b) You cannot see around your vehicle.

    Blind spots are also called No Zones. In these areas, your vehicle can disappear from a large vehicle or truck driver's view. If you cannot see the truck's side mirrors, the truck driver cannot see you.

  9. 34. If your brakes get wet, you can dry them by:

    Show answer

    Answer: a) Lightly pressuring the accelerator and brake pedals together.

    If your brakes get wet, you can dry them by lightly pressing the accelerator and brake pedals at the same time. Only do this until the brakes dry.

  10. 35. While driving on wet roads, reduce your speed by:

    Show answer

    Answer: d) 5 to 10 mph.

    While driving on wet roads, reduce your speed by 5 to 10 mph.

  11. 36. While driving on roads packed with snow, reduce your speed by:

    Show answer

    Answer: a) Half.

    While driving on roads packed with snow, reduce your speed by half.

  12. 37. If you must drive in heavy fog or smoke:

    Show answer

    Answer: b) Switch to low beam headlights.

    If you must drive in heavy fog or smoke, use your low-beam headlights.

  13. 38. Always keep your eyes moving and scan the road at least:

    Show answer

    Answer: a) 10 seconds ahead.

    To give yourself time to react, avoid last minute moves and hazards, always keep your eyes moving and scan the road at least 10 seconds ahead of your vehicle.

  14. 39. Scanning the road at least 10 seconds ahead of your vehicle helps you to:

    Show answer

    Answer: c) Give yourself time to react.

    Scanning the road at least 10 seconds ahead of your vehicle helps you to give yourself time to react. Always keep your eyes moving and avoid any last minute moves and hazards.

  15. 40. Being tailgated is when:

    Show answer

    Answer: a) You are being followed too closely.

    Being tailgated is when you are being followed too closely by the vehicle behind you.

  1. 41. To avoid tailgating, you should ensure a safe following distance using:

    Show answer

    Answer: c) 3 second rule.

    Use the three second rule to ensure a safe following distance and avoid a collision.

  2. 42. It is illegal to:

    Show answer

    Answer: d) Answer the phone on a handheld cell phone.

    It is illegal to answer your cell phone if it rings. Let the call go to voicemail.

  3. 43. What is meant by DUI?

    Show answer

    Answer: c) You are not allowed to drive under the influence of alcohol or drugs.

    As per DUI laws, it is illegal to drive while under the influence of alcohol or any drug that affects your ability to drive safely.

  4. 44. You can carry alcohol in a vehicle if you're under 21 only if:

    Show answer

    Answer: b) You keep it in the trunk or a place where passengers don't sit.

    If you are under 21 years old, the container must be full, sealed, and unopened. If opened, the alcohol must be kept in the trunk or place where passengers do not sit. An exception being if you are working for someone with an off-site liquor sales license, you may carry alcoholic beverages in closed containers.

  5. 45. For any death or injury to a person, your insurance must cover a minimum of:

    Show answer

    Answer: c) $15,000.

    Your insurance must cover at least $15,000 for a single death or injury.

  6. 46. You can get your driver's license back after suspension by:

    Show answer

    Answer: d) Providing a California insurance proof certificate.

    You can get your driver's license back during the last 3 years of the suspension if you provide a California Insurance Proof Certificate and maintain it during the 3-year period.

Keep practicing in the app

Practice Test 1 is one of 10. The app has 407 more California questions, an exam simulator, and review of the questions you miss.

Download on the App Store Get it on Google Play
Scan to continue on your phone

Free download · ★ 4.9 from 65 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.

Keep studying on your phone

Scan the code to get the FlashPath app with more California practice tests, an exam simulator and review of the questions you miss.

Download on the App Store Get it on Google Play
Scan to continue on your phone

Free download · ★ 4.9 from 65 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.