Florida Permit Practice Test: 50 Free Questions

The Florida Class E Knowledge Exam (Learner's Permit) has 50 questions, and you need 40 correct (80%) to pass.

This free practice test is Practice Test 1 from the FlashPath Florida question bank: 50 questions with the correct answer and an explanation for each. Score 40 or more to reach the same pass mark.

Tap an answer to check it, or open "Show answer" under any question.

Free download · ★ 4.9 from 65 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.

  • Updated
  • 1 min read
  1. 1. From how far should the red tail-lights be visible?

    Show answer

    Answer: b) 1000 feet.

    During daytime, the red tail-lights must be visible from 1000 feet.

  2. 2. Tires should have a minimum tread of at least:

    Show answer

    Answer: c) 3/32 of an inch or greater.

    Tires: A minimum tread of at least 3/32 of an inch or greater, and no worn spots showing the ply.

  3. 3. What happens automatically in an emergency situation with the ABS?

    Show answer

    Answer: d) The ABS pumps the brakes at a faster rate than the driver could.

    In an emergency situation, the ABS automatically pumps the brakes at a faster rate than the driver could. Removing steady pressure from the brake pedal or pumping the brakes will disengage or turn off the ABS.

  4. 4. As a safety measure, older drivers should drive during:

    Show answer

    Answer: d) Day time.

    Older drivers should avoid risky driving times such as dusk, dawn, nighttime, bad weather, rush-hour traffic and fast-paced highways.

  5. 5. Having alcohol first and foremost affects your:

    Show answer

    Answer: c) Judgment.

    A person's judgment is the first thing affected after drinking an alcoholic beverage, even if it is just one drink.

  6. 6. What can fatigue do to your thought processes and reaction time while driving?

    Show answer

    Answer: a) Slow them down.

    Drowsy driving can be just as dangerous as drunk driving. Do not drive when you are tired because fatigue can slow your thought processes and reaction time.

  7. 7. When you are approaching a drawbridge with a green signal, you must:

    Show answer

    Answer: b) Proceed with caution and watch for traffic gates.

    When you are approaching a drawbridge with a red signal, you must stop. If the lights are green, proceed with caution.

  8. 8. Drawbridges are:

    Show answer

    Answer: b) Mechanical bridges that can be raised or turned.

    Drawbridges.

    • Mechanical bridges over navigable waters can be raises or turned to allow marine traffic to go under them.
    • Many drawbridges have gates with flashing red lights and bells. Stop when the lights begin to flash and before the gate lowers across your road lane.
  9. 9. The lanes to handle rush-hour traffic are called:

    Show answer

    Answer: a) Reversible lanes.

    Reversible lanes.

    • Some highways have reversible traffic lanes to help handle rush-hour traffic.
    • The direction of traffic is normally reversed at set times each day.
    • These lanes are marked with special pavement markings, lane signals, and signs.
  10. 10. Traffic signs with fluorescent yellow or green color indicates:

    Show answer

    Answer: a) School zone.

    Illustration for: Traffic signs with fluorescent yellow or green color indicates: Fluorescent Yellow or Green: High emphasis warning of school, pedestrian, and bicycling activity.

  1. 11. Lane markings on road surfaces help:

    Show answer

    Answer: d) Drivers know which part of the road to use.

    Lane markings on road surfaces help drivers know which part of the road to use and understand traffic rules.

  2. 12. Illustration for: This sign indicates: This sign indicates:

    Show answer

    Answer: d) You are going the wrong way.

    Wrong Way. You are going the wrong way. Do not drive past this sign! Turn around immediately.

  3. 13. Illustration for: This sign indicates: This sign indicates:

    Show answer

    Answer: a) You are not allowed to make a U-turn.

    No U-Turn. You must not make a complete turn to go in the opposite direction where this sign is displayed.

  4. 14. Illustration for: This sign indicates: This sign indicates:

    Show answer

    Answer: d) Keep right of the divider.

    Keep Right. Stay to the right of the divider.

  5. 15. On a multi-lane road, traffic flowing in the opposite direction is separated by:

    Show answer

    Answer: b) Yellow lines, solid or broken.

    On a multi-lane road, traffic flowing in the opposite direction is separated by yellow lines. If the line is solid, you are not allowed to cross the line to pass the vehicle in front or change lanes. However, if the line is broken, you can cross the line with caution, when it is really necessary.

  6. 16. While approaching a stopped emergency vehicle with flashing lights and you are not able to move over in the next lane, you should:

    Show answer

    Answer: b) Reduce the speed to 20 mph below the speed limit.

    Move over law.

    • When approaching stopped emergency or service vehicles with flashing lights, you must move over a lane.
    • If you can't move over, reduce speed to 20 mph below the posted limit.
    • And if the posted limit is 20 mph, slow down to 5 mph.
  7. 17. On a two-way road with two lanes, a single solid white line:

    Show answer

    Answer: c) Marks the right edge of the roadway.

    • Single solid white line: Marks the right edge of the roadway.
    • Single solid yellow line: Marks the left edge of the roadway on divided highways and one-way streets.
  8. 18. Illustration for: This sign indicates: This sign indicates:

    Show answer

    Answer: a) Pedestrian crossing.

    Pedestrian Crossing Watch for people crossing the street. Slow down or stop to yield for pedestrians.

  9. 19. Illustration for: This sign indicates: This sign indicates:

    Show answer

    Answer: a) Slight right curve.

    Slight Right Curve. The road will slightly curve to the right. Slow your speed and do not pass other vehicles.

  10. 20. What does steady green arrow indicates?

    Show answer

    Answer: c) You may make a turn in the direction of the arrow.

    Illustration for: What does steady green arrow indicates? Green Arrow.

    • You may make a turn in the direction of the arrow.
    • If the red light is illuminated at the same time, you must be in the proper lane for such a turn.
    • You must yield the right-of-way to vehicles and pedestrians in the intersection.
  11. 21. Which of the signs below indicate that the pedestrians can now cross the intersection?

    Show answer

    Answer: b) Steady WALK or a white walking man.

    Illustration for: Which of the signs below indicate that the pedestrians can now cross the intersection? WALK or Walking Person

    • When this sign is turned on, pedestrians can enter the crosswalk or roadway if safe, and proceed in that direction.
    • The traffic must yield the right-of-way to pedestrians.
  12. 22. Illustration for: What does this sign indicate? What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: a) Yield to pedestrians and proceed only when the intersection is clear.

    WALK or Walking Person

    • When this sign is turned on, pedestrians can enter the crosswalk or roadway if safe, and proceed in that direction.
    • The traffic must yield the right-of-way to pedestrians.
  13. 23. When can you cross the double solid yellow lines to your left?

    Show answer

    Answer: b) Turning left when safe.

    Illustration for: When can you cross the double solid yellow lines to your left? Double Solid Yellow Lines: Vehicles moving in either direction must not pass/cross these lines (unless turning left when it is safe to do so).

  14. 24. Illustration for: What does the driver indicate in the image above? What does the driver indicate in the image above?

    Show answer

    Answer: d) Stopping.

    Hand signal to indicate stopping or slowing down.

  15. 25. At an intersection without signals, if two vehicles from different sides arrive at approximately the same time:

    Show answer

    Answer: d) Each driver must yield to the drivers on their right.

    On intersections without signals, if two vehicles from different sides arrive at approximately the same time, each driver must yield to the drivers on their right. At a two-way stop, the turning vehicle yields to the vehicle going straight.

  1. 26. When two cars enter an open intersection at about the same time,

    Show answer

    Answer: d) The driver on the left must yield to the car on the right.

    When two cars enter an open intersection at about the same time, the driver on the left must yield to the car on the right.

  2. 27. When driving in a roundabout, you should:

    Show answer

    Answer: c) Signal before exiting.

    When driving in a roundabout, you should signal before exiting the roundabout. Do not stop in a roundabout. Do not change lanes in the roundabout. Drivers entering the roundabout must yield to traffic already in the roundabout.

  3. 28. Passing is not allowed within how much distance from an intersection or a railroad crossing?

    Show answer

    Answer: b) 100 feet.

    You must not pass vehicle in front of you within 100 feet of an intersection, bridge, viaduct, tunnel, or railroad crossing.

  4. 29. While being passed, move to the right side of your lane to:

    Show answer

    Answer: a) Give passing drivers more room and a better view of the road ahead.

    While being passed, move to the right side of your lane to give passing drivers more room and a better view of the road ahead.

  5. 30. What is the purpose of the deceleration lane when exiting a highway?

    Show answer

    Answer: c) To slow down and prepare for exiting.

    Illustration for: What is the purpose of the deceleration lane when exiting a highway?Illustration for: What is the purpose of the deceleration lane when exiting a highway? Slow down in the deceleration lane. Check the posted safe speed for the exit ramp.

  6. 31. While parking uphill without a curb, you should:

    Show answer

    Answer: c) Turn your front wheels to the right.

    Parking uphill without a curb: Turn your front wheels to the right (toward the edge of the road).

  7. 32. The distance your vehicle travels in favorable weather conditions from the time your eyes see a hazard until your brain recognizes is called:

    Show answer

    Answer: b) Perception distance.

    Perception Distance is how far your vehicle travels in favorable weather conditions from the time your eyes see a hazard until your brain recognizes it.

  8. 33. Braking distance is the distance you travel:

    Show answer

    Answer: a) While you are braking.

    Braking distance is how far your vehicle will travel in favorable weather conditions, while you are braking. At 50 mph, on dry pavement and with good brakes, it can take about 158 feet.

  9. 34. On a two-lane road, when should you stop for a stopped school bus that is displaying stop sign?

    Show answer

    Answer: c) Always, irrespective of whether you are approaching from front or rear.

    Illustration for: On a two-lane road, when should you stop for a stopped school bus that is displaying stop sign?Illustration for: On a two-lane road, when should you stop for a stopped school bus that is displaying stop sign? On a two-lane street or highway, all drivers moving in either direction must stop for a stopped school bus that is picking up or dropping of children. You must remain stopped until the stop signal is withdrawn and all children are clear of the roadway.

  10. 35. You do not have to stop for a stopped school bus:

    Show answer

    Answer: d) When road is divided by a raised barrier and you are driving on the opposite side.

    If the highway is divided by a raised barrier or an unpaved median at least 5 feet wide, you do not have to stop if you are moving in the opposite direction of the bus. Painted lines or pavement markings are not considered barriers. You must always stop if you are moving in the same direction as the bus and you must remain stopped until the stop signal is withdrawn.

  11. 36. When there is a crossing guard on the crosswalk, you must:

    Show answer

    Answer: a) Yield and stop at the stop line.

    Illustration for: When there is a crossing guard on the crosswalk, you must: When children or school crossing guards are present in a crosswalk, you must yield and stop at the stop line and not in the crosswalk.

  12. 37. The danger areas around trucks and buses where crashes are more likely to occur are called:

    Show answer

    Answer: d) No-zones.

    The danger areas around trucks and buses where crashes are more likely to occur are called No-zones. These vehicles have large blind spots in front, behind, and on both sides of the vehicle.

  13. 38. Low speed vehicles (LSV) are those vehicles with top speeds up to:

    Show answer

    Answer: c) 25 mph.

    Low speed vehicles are four-wheeled vehicles with top speeds of 21 to 25 mph.

  14. 39. Low speed vehicles can be operated on streets where the posted speed limit is:

    Show answer

    Answer: c) 35 mph or less.

    Low speed vehicles can be operated on streets where the posted speed limit is 35 mph or less.

  15. 40. If the pedestrian signal is red,

    Show answer

    Answer: c) Pedestrians should yield the right-of-way to vehicles.

    Pedestrians must yield the right-of-way to vehicles if crossing a roadway at any point other than within a crosswalk. Pedestrians must yield the right-of-way to vehicles in the crosswalk if the crosswalk signal is red or displays DON'T WALK.

  1. 41. While driving in the night, do not:

    Show answer

    Answer: a) Look directly at oncoming headlights.

    Driving in night

    • Use low-beam headlights.
    • Avoid over driving your lights (driving too fast for what you can see).
    • When leaving a brightly lit area, drive slowly until your eyes adjust to the darkness.
    • Don't look directly at oncoming headlights. Use lane lines as visual guides and look quickly to check the other vehicle's position every few seconds.
    • Drive as far to the right as you can if a vehicle with one light comes toward you; it could be a vehicle with a missing headlight.
  2. 42. While driving in the night, you should do everything EXCEPT:

    Show answer

    Answer: d) Drive slowly until your eyes adjust to the darkness.

    While driving in the night:

    • Avoid over driving your lights (driving too fast for what you can see).
    • When leaving a brightly lit area, drive slowly until your eyes adjust to the darkness.
    • Don't look directly at oncoming headlights. Use lane lines as visual guides and look quickly to check the other vehicle's position every few seconds.
    • Drive as far to the right as you can if a vehicle with one light comes toward you; it could be a vehicle with a missing headlight.
  3. 43. What should you use as visual guides when driving in low visibility conditions?

    Show answer

    Answer: a) Right edge of the road.

    When driving in low visibility conditions, use the right edge of the road or edge lines and center lines as visual guides.

  4. 44. Why is it advised to run towards the direction of the train in case of approaching train when your vehicle is stuck on the railroad crossing?

    Show answer

    Answer: a) You are less likely to be hit by debris from the collision.

    If a train is coming, run in a 45-degree angle away from the tracks, but in a direction toward the train; you will be less likely to be hit by your vehicle or debris from the collision.

  5. 45. Leaving the scene of a crash involving property damage is a:

    Show answer

    Answer: d) 2nd degree misdemeanor.

    Leaving the scene in case of a crash involving property damage is a 2nd degree misdemeanor.

  6. 46. If a crash is unavoidable, it is better to:

    Show answer

    Answer: c) Swerve off the road.

    If a crash is unavoidable:

    • It is better to swerve off the road than into oncoming traffic.
    • It is better to drive off the road than to skid off.
    • It is better to hit something that is not moving instead of a vehicle moving toward you.
    • Hitting a vehicle moving in the same direction as you is better than hitting a vehicle head on.
    • Hitting a soft object is better than hitting a solid object like a tree or post.
  7. 47. If you are convicted of DUI with BAL of over 0.15, you can be sent to imprisonment for up to:

    Show answer

    Answer: b) 9 months.

    If you are convicted of DUI with BAL of over 0.15 or have a minor as a passenger, you can be sent to imprisonment for up to 9 months. If it is less than 0.15, the imprisonment can be for up to 6 month.

  8. 48. For the third and subsequent DUI conviction, you can be fined up to:

    Show answer

    Answer: a) $2000 to $5000.

    For the third and subsequent DUI conviction, you can be fined up to $2000 to $5000.

  9. 49. You can get 4 points on your driving record for everything EXCEPT

    Show answer

    Answer: b) Texting in a school zone.

    4 points on driving record:

    • Unlawful speed 16 mph or more over lawful or posted speed.
    • Violation of traffic signal or sign or a device.
    • Passing a stopped school bus.
    • Reckless driving.
  10. 50. Your license can be suspended for a year if you get 24 points within:

    Show answer

    Answer: c) 36 months.

    Length of Suspension:

    • 12 points within a 12-month period: 30 days.
    • 18 points within a 18-month period: 3 months.
    • 24 points within a 36-month period: 1 year.

Keep practicing in the app

Practice Test 1 is one of 10. The app has 401 more Florida questions, an exam simulator, and review of the questions you miss.

Download on the App Store Get it on Google Play
Scan to continue on your phone

Free download · ★ 4.9 from 65 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.

Keep studying on your phone

Scan the code to get the FlashPath app with more Florida practice tests, an exam simulator and review of the questions you miss.

Download on the App Store Get it on Google Play
Scan to continue on your phone

Free download · ★ 4.9 from 65 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.