Manitoba Class 5L Knowledge Practice Test: 40 Free Questions

The MPI Class 5L Knowledge Test has 40 questions, and you need 32 correct (80%) to pass.

This free practice test is Practice Test 1 from the FlashPath Manitoba question bank: 40 questions with the correct answer and an explanation for each. Score 32 or more to reach the same pass mark.

Tap an answer to check it, or open "Show answer" under any question.

Free download · ★ 4.7 from 312 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.

  • Updated
  • 1 min read
  1. 1. While parking near a fire station, you should make sure that you do not park within:

    Show answer

    Answer: b) 6 metres of their driveway entrance.

    • It's illegal to park within 6 metres of a driveway entrance to a fire station, unless otherwise posted.
  2. 2. How should you position your wheels when parking uphill or downhill without a curb?

    Show answer

    Answer: a) Turn the wheels slightly to the right.

    Parking on a hill or incline.

    • Uphill or Downhill without a curb: Turn wheels slightly to the right so that if the car begins rolling, it will move off the roadway.
  3. 3. What may happen if you fail to comply with a police officer's order to repair defective equipment?

    Show answer

    Answer: a) Your vehicle registration may be suspended.

    • A police officer can order you to have defective equipment repaired immediately.
    • If you fail to comply, your vehicle registration may be suspended until a qualified mechanic certifies the defects have been repaired.
  4. 4. At what speed should you drive on winter roads?

    Show answer

    Answer: a) A speed that allows you to safely stop if you come upon a hazard.

    • Drive at a speed that will allow you to safely slow down or stop if you come upon a hazard or approaching vehicle.
  5. 5. When does drowsiness or fatigue usually occur while driving?

    Show answer

    Answer: d) From steady driving..

    • Being drowsy or half asleep can be compared to a drugged condition which can result in a fatal collision.
    • It usually occurs from steady driving or from having started out tired.
  6. 6. What should you do if you cannot move your vehicle off the road?

    Show answer

    Answer: c) Raise the hood to warn other motorists.

    • If you cannot move your vehicle off the road, raise the hood to warn other motorists.
  7. 7. When should you report the collision to the police if you don't make a report to an officer at the scene?

    Show answer

    Answer: a) Within 7 days.

    • Report the collision to the police within 7 days, if you don't make a report to an officer at the scene.
  8. 8. What will happen if you have any concentration of illegal drugs in your system?

    Show answer

    Answer: c) Immediate three-month Administrative License Suspension.

    • If you have any concentration of illegal drugs in your system, you will receive an immediate 3-month Administrative License Suspension.
  9. 9. Illustration for: What does this sign indicate? What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: b) Camping site.

    Camping site.

    • This sign indicates that the site open for camping.
  10. 10. Illustration for: What does this sign indicate? What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: c) Picnic site.

    Picnic site.

    • Sign for off-road picnic sites that are open to public.
  1. 11. Illustration for: What does this sign indicate? What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: a) Bridge ices.

    Bridge ices.

    • During cold temperature, the bridge is likely to ice.
    • Drive with caution.
  2. 12. Illustration for: What does this sign indicate? What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: c) Traffic lights ahead.

    Traffic signal ahead.

    • Slow down.
    • Be ready to stop if the lights are turning red.
  3. 13. Illustration for: What does this sign indicate? What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: b) Slippery when wet.

    Slippery when wet.

    • Drive with extra caution.
  4. 14. Illustration for: What does this sign indicate? What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: b) School zone ahead.

    School Area.

    • Indicated by fluorescent yellow-green pentagon.
    • When you approach a school sign without a speed sign attached to it, you are entering a school area.
  5. 15. Illustration for: What does this sign indicate? What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: d) Reserved bus lane ahead.

    Reserved bus lane ahead.

    • Exit the lane when safe.
  6. 16. Illustration for: What does this sign indicate? What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: c) Overhead wires.

    Overhead wires.

    • Posted in construction zones.
  7. 17. Illustration for: What is the meaning of this sign? What is the meaning of this sign?

    Show answer

    Answer: a) Slow moving vehicle.

    Slow moving vehicle.

    • Triangle with each tip cut off indicates a slow-moving vehicle.
    • Placed on the back of vehicles that travel less than 40 km/h, such as farm tractors, machinery, or construction equipment.
    • This sign warns drivers to be prepared to reduce their speed.
  8. 18. Illustration for: What does this sign indicate? What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: a) Bump ahead.

    Bump ahead.

    • Construction zone.
    • There is a bump ahead. Drive with caution.
  9. 19. Illustration for: What does this sign indicate? What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: c) Pavement edge drop-off.

    Pavement edge drop-off.

    • Drive with caution.
  10. 20. Illustration for: What does this sign indicate? What does this sign indicate?

    Show answer

    Answer: d) Do not pass.

    Do not pass.

    • In this zone, you should not pass the vehicle ahead of you.
    • Usually placed on hills and other hazard prone zones.
  11. 21. Illustration for: What is the meaning of this sign? What is the meaning of this sign?

    Show answer

    Answer: c) Sharp right turn.

    Sharp right turn.

    • The road will make a very sharp turn to the right.
    • The sharpness of the edge of the arrow indicates how sharp is the curve.
    • Slow your speed and do not pass other vehicles.
  12. 22. You can make a U-turn at an intersection when the light displays:

    Show answer

    Answer: b) A green U shaped arrow.

    Green U-Turn Arrow.

    • You may proceed to make a U-turn after yielding to pedestrians and other vehicles already in the intersection.
  13. 23. The Transit Priority signal is always accompanied by:

    Show answer

    Answer: b) Steady red light.

    Illustration for: The Transit Priority signal is always accompanied by: Transit priority signal.

    • A signal light with a white vertical bar on a black background allows transit buses to proceed before other traffic.
    • The Transit Priority signal is always accompanied by a steady red light.
  14. 24. When can you move forward for a better view of traffic at an intersection?

    Show answer

    Answer: d) When pedestrians are clear.

    Illustration for: When can you move forward for a better view of traffic at an intersection? Stop at stop line at an intersection, if it is marked.

    • Before proceeding from a stopped position, you must check and yield the right-of-way to pedestrians wanting to cross the street.
    • When pedestrians are clear, you may then slowly move forward for a better view of traffic and, when safe to do so, you may then proceed to turn or cross the street.
  15. 25. Illustration for: A steady red light means: A steady red light means:

    Show answer

    Answer: b) Stop. You may turn right or turn left onto a one-way street unless a sign forbids it.

    Steady Red: Stop

    • Through traffic: Stop in front of the marked crosswalk or, if there's no marked crosswalk, before the sidewalk out of the way of pedestrians and vehicles.
    • Traffic turning right: After coming to a complete stop, you may turn right after yielding to pedestrians and oncoming traffic.
    • Traffic turning left: You may turn left when safe only if it is from a one-way street onto a one-way street and unless a sign forbids it.
  1. 26. Illustration for: What should you do when the traffic lights turns yellow? What should you do when the traffic lights turns yellow?

    Show answer

    Answer: b) Prepare to stop.

    Drivers must prepare to stop.

    • When a green light changes to yellow, it warns that the light will change to red immediately.
    • Slow down and stop. Never accelerate to make the light.
    • Drivers already in the intersection and facing a yellow light must safely clear the intersection.
  2. 27. A solid line on the left of your lane means:

    Show answer

    Answer: c) Passing is not allowed.

    • Solid lines: A solid line on the left of your lane means you must not pass or change lanes. It's permissible to turn left over a single or double solid line onto a private road or driveway.
    • Broken lines: A broken line means you may pass or change lanes if safe from both front and rear to do so.
  3. 28. What does this white line indicate?Illustration for: What does this white line indicate?

    Show answer

    Answer: a) Do not change lanes.

    Solid white lines indicate:

    • Switching lanes or changing lanes to pass the vehicle in front is not permitted.
  4. 29. How far in advance should you signal before turning in cities, towns, or villages?

    Show answer

    Answer: d) At least 30 metres.

    • Once you are in the proper lane, signal at least 30 metres before the turn.
    • Outside cities, towns or villages, signal at least 150 metres before turning.
  5. 30. What should you avoid doing on the shoulder of a highway?

    Show answer

    Answer: a) Driving.

    • On highways outside towns and villages, solid white pavement markings identify the edge of the road, and the area to the right of this line is identified as the shoulder.
    • The shoulder may be gravel or pavement.
    • Don't drive on shoulders as they're intended as a safe place for stopped or disabled vehicles.
  6. 31. Which gear is used for backing up in an automatic transmission?

    Show answer

    Answer: c) R (reverse).

    Automatic transmission

    • R (reverse): for backing up.
    • P (park): for starting the engine, stopping for an extended length of time and parking.
    • D (drive) or 2 to 5: for normal forward driving conditions.
    • 2: for driving on slippery surfaces or up or down steep inclines.
  7. 32. What are blind spots also called?

    Show answer

    Answer: a) No Zones.

    Illustration for: What are blind spots also called?

    • The area that you can not see around you.
    • These are also called No Zones.
  8. 33. What should you keep between you and the vehicle ahead in a construction zone?

    Show answer

    Answer: a) Enough space.

    • While driving in the construction zone, keep enough space between you and the vehicle ahead of you and be ready to make a sudden stop.
  9. 34. What should you do under adverse driving conditions?

    Show answer

    Answer: d) Increase your following distance.

    • Use a 4-second following distance when following under ideal driving conditions.
    • Allow more time(distance) under adverse conditions.
  10. 35. When being passed, you should:

    Show answer

    Answer: d) Move as close as possible to the right side of the road.

    • When being passed, slow down and move as close as possible to the right side of the road.
  11. 36. Where is passing on the right permitted?

    Show answer

    Answer: a) On streets with marked lanes.

    • Passing on the right is permitted only on streets with marked lanes.
  12. 37. When can pedestrians leave the curb and enter the roadway?

    Show answer

    Answer: c) When the walking figure indication is solid.

    Illustration for: When can pedestrians leave the curb and enter the roadway? The Walking Figure.

    • This indication permits pedestrians to leave the curb and enter the roadway.
    • Drivers must yield the way to them.
    • For reasons of efficiency, this indication is only displayed for a relatively short period of time.
  13. 38. What features do pedestrian corridors have?

    Show answer

    Answer: a) Large, illuminated overhead signs with alternating flashing amber lights.

    Illustration for: What features do pedestrian corridors have?Illustration for: What features do pedestrian corridors have?

    • Pedestrian corridors feature large, illuminated overhead signs, with alternating flashing amber lights on top.
  14. 39. Which of the following is true about cyclists on the road?

    Show answer

    Answer: c) Cyclists have the same rights and duties as drivers.

    • When on the road, cyclists have the same rights and duties as a driver, and must obey all signs and traffic control devices.
  15. 40. What should you ensure when turning as you reverse?

    Show answer

    Answer: c) Ensure that you don't strike anything to the sides.

    • If you're turning as you reverse, ensure that you don't strike anything to the sides.

Keep practicing in the app

Practice Test 1 is one of 10. The app has 331 more Manitoba questions, an exam simulator, and review of the questions you miss.

Download on the App Store Get it on Google Play
Scan to continue on your phone

Free download · ★ 4.7 from 312 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.

Keep studying on your phone

Scan the code to get the FlashPath app with more Manitoba practice tests, an exam simulator and review of the questions you miss.

Download on the App Store Get it on Google Play
Scan to continue on your phone

Free download · ★ 4.7 from 312 App Store ratings

Pass Guarantee Don't pass? Your next month is free.